Politika

Posted: 10/05/2011 in Dnevnik

Ceprav spremljamo Pesem Evrovizije, ki je seveda GLASBENO tekmovanje, tudi tukaj ne gre brez politike. Da ne boste mislili, da mislim, da recimo Merklova ali Sarkoszy odlocata o tistih, kateri gredo v finale, a….poglejmo malo geografsko,politicno ter glede diaspore. V prvem polfinalu nastopajo recimo Turcija, Azerbaijan ter Armenija. Zadnji dve drzavi sta popolnoma skregani med seboj, saj je pred dvemi leti 67 Azerbaijancev glasovalo za Armenijo in je vlada zahtevala preiskavo nad njimi. Kasneje so jih obtozili izdaje ter kazensko preganjali. Turki so veliki prijatelji seveda z Azerbaijanci, zgodovina pa prica o velikem genocidu Turkov nad Armenci.
Rusija je standardni finalist, tudi letosnji, a zgolj zaradi dejstva, da za njih glasujejo vse drzave bivse SZ, ki se prav tresejo pred njimi in si “bojkotirati” velike mame ne upajo. Eno izmed takih dejstev je tudi to, da je danes sele prvo polfinale, kjer nastopa Rusija, svojo glavno in oh in sploh zabavo, pa imajo jutri, v sredo.
Tukaj je se nekaj standardnih drzav prvega polfinala, ki so v finalu zaradi diaspore.Koliko kebabov se nareze ali postreze po celi Evropi? Koliko Srbov je naokoli? Koliko sladoleda se proda po vseh mestih sirom stare celine? Grkov sicer ni tako ogromno po svetu, samo vedno predstavijo svojo kulturo ali zgodovino. Letosnji pevec sicer malo manj, a je ozadje na odru vrhunsko.
Potem obstajajo se drzave, ki se drzijo za rep finala in “fehtajo” za glasove naokoli. Ce “fehtas” ze nisi preprican za nastop svoje drzave. To so Poljska, Hrvaska, Svica.
Madzarska je vsem vecinoma vsec, prav tako Islandija.
Ostali so le verjetni udelezenci polfinala. Je pa res, da bi bilo fajn, ce se motim. Rad bi se motil recimo v primeru Rusije. Da se jim vrne vsa ta njihova vzvisenost.

Miran Cvetko

Komentarji
 1. dpg pravi:

  kebab in sladoled letos očitno nista prepričala stroke,…in vsaj za kebab je prav tako !!!!
  vodka pa veš da rula 🙂

  • cvetko pravi:

   Seveda, ker Nemci glasujejo v danasnjem, drugem polfinalu in niso imeli podpore. Samo glasovi iz Azerbaijana za Turke niso bili dovolj.
   Albanci pa niso glasovali za “svojo”, ker (domnevam) :
   – ni pela v albanscini
   – ker ne zivi v Albaniji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s